Historie

Tilburg is ontstaan uit de zogenaamde "herdgangen", driehoekige pleinen waar enkele zandweggetjes op uitkwamen. De herdgangen vormden de gezamenlijke weidegronden voor de schaapskudden.

De structuur van de driehoekige pleinen is nog op veel plaatsen in Tilburg terug te vinden. 

Later besloten de boeren de wol van hun schapen zelf thuis te gaan weven. De wolindustrie maakte vanaf die tijd een snelle groei door en de Tilburgse stoffen waren bekend tot ver in het buitenland. 

In de zestiger jaren zakte de wolindustrie echter in elkaar. Momenteel kenmerkt de industrie van Tilburg zich door een grote verscheidenheid aan bedrijven. 

De T van Tilburg

"Tilburg Moderne Industrie Stad" dat was de slogan waarmee burgermeester Gerrit Brokx in de jaren tachtig de hoge werkeloosheid van de stad wilde bestrijden En met het binnen halen van o.a. giganten als Fuji en Sony kreeg de economie een geweldige impuls. Ook de woningbouw met de grote nieuwbouwwijk Reeshof en het onderwijs ontwikkelde zich sterk. Tilburg werd meer en meer een onderwijs- en studentenstad.

Het Tilburg van nu is een daadkrachtige en vernieuwende stad die de ruimte geeft om te experimenteren. Er gebeurt zoveel, dat je Tilburg niet in een woord of zin kan samenvatten. De stad is uniek. Daarom heeft de stad geen slogan, maar eeb ijzerstrek beeldmerk. Ook wordt Tilburg gekenmerkt door zijn imposante gebouwen en gemoedelijke stadscentrum.

In dat centrum valt vanalles te beleven, naast de vele restaurants, café's discotheken etc, zijn er ook veel activiteiten.

Denk daarbij aan de Tilburgse Kermis, de T parade of Tilburg culinair. Er is altijd wat te beleven! 

Winkelen & Uitgaan

De Heuvelstraat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Hier bevinden zich de meeste bekende ketens, zoals HEMA, C&A en H&M. Direct nabij de Heuvelstraat liggen de winkelgebieden "Heuvelpoort" en "Emmapassage". Daarnaast behoren ook de Schouwburgpromenade en de Juliana van Stolbergstraat tot het kernwinkelgebied. In maart 2008 is een nieuw winkelgebied geopend, het "Pieter Vreedeplein", voorheen vooral een gebied met parkeerplaatsen en fietsenstallingen. In het nieuwe winkelgebied zit onder andere een megastore van Media Markt. Ook is er een grote ondergrondse Men at Work en een Zara. Het Pieter Vreedeplein ligt parallel aan de Heuvelstraat. De Heuvelstraat is via de Pieter Vreedestraat verbonden met het Pieter Vreedeplein. Op donderdagavond is het koopavond in het centrum van Tilburg. In winkelcentra buiten de ringbanen, zoals de Westermarkt (West) en het Wagnerplein (Noord) is dat op vrijdagavond. De laatste zondag van de maand is het meestal koopzondag.